Mevrouw

Gusta Olivier-Vonk

Eeltsje Folkertsmawei 3 - Leeuwarden Plan je route

“Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht ik illegale krantjes rond. Dat was altijd al een angstige bezigheid, maar eenmaal heb ik werkelijk in doodsangst gezeten.”

NB: Er is ruimte voor maximaal 15 personen.

Tot zover de omschrijving van Gusta zelf. Wij als redactie willen iets meer kwijt over deze bijzondere vrouw met haar bijzondere verhaal.

Leeuwarden Courant publiceerde een artikel over Gusta:

‘Toen in 1940 de eerste groep Duitse soldaten door de straat trok in Zwanenburg, stormde een boos klein meisje op de mannen af. ,,Ik spuugde voor ze op straat. Mijn kameraadjes snapten er niks van. En ik kreeg een draai om mijn oren van een van die Duitsers.’’

,,Mijn vader bracht illegale krantjes rond en ik ging mee. Zo’n klein kindje met een strik in haar haar, daarmee viel hij minder op.’’ Toen vader ermee ophield, nam zij het over tot het eind van de oorlog. Na de oorlog rolde ze de journalistiek in. Werd verslaggever bij De Waarheid, het partijblad van de Communistische Partij van Nederland (CPN). En bleef journalist en vormgever. Betaald en onbetaald.’

Gusta staat zelfs op Wikipedia.

 

je bent welkom op 15 november 2019

Bekijk de verhalen En plan je bezoek

Op deze website verzamelen we alle verhalen en vertellocaties. Raadpleeg de landkaart of locatielijst voor verhalen in jouw omgeving. Zo kun je gericht op pad. Naar welke verhalen ga jij luisteren op 15 november?