Provinsjehûs iepen foar Verhalenavond

Provincie Fryslân

Tweebaksmarkt 52 - Leeuwarden Plan je route

Tijdens de Verhalenavond zal het provinciehuis geopend zijn. Sprekers die affiniteit hebben met provincie Fryslân en/of het huis zullen hun verhaal delen. Iedereen is welkom om één of meer verhalen te luisteren.

De vertellers deze avond zullen zijn:

Klaas Arie Beks: ‘Abe, Tige tank.’
‘Hoe het Fries Museum op het Zaailand terecht kwam? Met truuc, temperamenten en een testament.’

Gert-Jan Bouma: ‘Nore’
‘Als projectleider bij Provincie Fryslan ben ik veel op pad. Mijn blindengeleidehond Nore gaat altijd met mij mee. Benieuwd hoe haar werkdag eruit ziet? Je hoort het tijdens Verhalenavond!’

Arjan Hoks: ‘Afscheid van Java’
‘Tijdens Verhalenavond vertel ik over het koloniale leven van mijn opa voor de oorlog in Nederlands-Indië, maar ook over zijn krijgsgevangenschap in het Japanse leger.’

Jaap van der Boon: ‘Gebakken geschiedenis’
Jaap is beheerder van de Schierstins in Feanwâlden. ‘Aan de hand van een baksteen uit 1300, een dakpan uit de 18e of 19e eeuw en een stuk gebakken vloertegel uit de 21e eeuw vertel ik tijdens Verhalenavond over het middeleeuwse torenkasteel, de 18e-eeuwse aanbouw en de nieuwe foyer. Daarbij leg ik een mooie link met het provinciehuis.’

Marjan Faber: ‘Sterk in mijn eigen kracht’
‘Het verhaal van Marjan gaat over haar leven met een licht verstandelijke beperking. Ze had moeite met de snelheid van de maatschappij, maar dankzij belangenorganisatie LFB is ze sterker geworden. ‘Ik ben sterk in mijn eigen kracht.”

Gerlof Dijk: ‘De rit van Gerlof’
‘Door zijn handicap zit Gerlof in een rolstoel. Tijdens de Verhalenavond vertelt hij welke spreekwoordelijke drempels hij straat neemt, ook in de wet- en regelgeving. ‘Benieuwd hoe ik meedoe in de maatschappij? Kom naar mijn verhaal luisteren!”

Dolf van Weezel Errens: ‘De Steateseal’
In de Statenzaal vertelt Dolf over de geschiedenis van de zaal, de inrichting en de decoraties. Hoe de provincie het Rijk zover kreeg de Statenzaal te bouwen, wat bleef, wat verdween en soms weer terugkeerde.

Rob Leemans: ‘TX33’
De blazer is een oud type vissersschip voor op de Zuiderzee dat ontwikkeld is in Friesland. De TX33 is nog de laatste overgebleven varende houten blazer. Er wordt een korte inleiding gegeven over de historie van de blazer als type schip en over de TX33 in het bijzonder.

 

je bent welkom op 15 november 2019

Andere verhalen in deze straat:

‹ Terug naar overzicht

Bekijk de verhalen van 2019

Alle verhalen van 2019 zijn hier terug te vinden.