Fries Museum

Fries Museum

Wilhelminaplein 92 - Leeuwarden Plan je route

Van 19.00 tot 22.00 uur zijn er verschillende vertellers in het Fries Museum. Loop gerust binnen, de avond is gratis. Alle verhalen worden meerdere keren verteld tussen 19.00 en 22.00 uur. Heb je tijd over? Loop gerust door het museum, alle tentoonstellingen zijn open!

Bram Esser 
Filosoof en publicist Bram Esser geeft je bij binnenkomst een introductie over het belang van verhalen vertellen. Waarom is het zo belangrijk om elkaar verhalen te vertellen?

19.00, 19.30, 20.00, 20.30, 21.00, 21.30 uur. – Dit verhaal wordt 6x verteld.

 

Carlos Hogendorp –  Braziliaanse Fries
Carlos Hogendorp vertelt over de plek waar zijn wortels liggen, Brazilië, en waarom hij naadloos in de tentoonstelling Friezen past. Hij is zelf gaan zoeken via Tros Vermist naar zijn biologische familie. In dat land werd zijn levensverhaal breed uitgemeten.
Hij gaat het hebben over zijn worsteling met identiteit, tussen geboorteland Brazilië en het sterke Friese gevoel in hem. Wanneer ben je nu eigenlijk Fries? Als je per se binnen de provincie bent geboren? Of is het een gevoel?

19.15, 20.15, 21.15 uur; 1e verdieping in Friezen – Dit verhaal wordt 3 keer verteld.

 

Nir en Shiri
Nir en Shiri nemen je mee in hun zoektocht naar hun ware thuis. Geboren in Israël vonden ze elkaar in hun maatschappijkritische houding. Hoe heeft het Israël-Palestina conflict hun beïnvloed in hun kunstenaarschap en hun leven? Het kunstenaarsechtpaar emigreerde naar Leeuwarden en begon hier opnieuw. Hoe bevalt het ze hier?

19.30, 20.30, 21.30 uur; 2e verdieping in het Verzetsmuseum – Dit verhaal wordt 3 keer verteld.

 

Diana Spiekhout  – Wij Vikingen
Diana Spiekhout vertelt spannende verhalen vanuit de Vikingboot. Naast conservator van de tentoonstelling Wij Vikingen en de expert op het gebied van Vikingen in Friesland is ze ook reenactor. Ze neemt je, gekleed als Viking, mee naar de eeuwen van de vele Vikingeninvallen in Frisia.

19.45, 20.45, 21.45 uur; 2e verdieping in Wij Vikingen – Dit verhaal wordt 3 keer verteld.

 

Titus Stallmann – Roosje Hindeloopen
Al meer dan een eeuw is het familiebedrijf Roosje Hindeloopen gespecialiseerd in traditionele handgemaakte en beschilderde Hindelooper meubelen. Inmiddels is het al de vierde generatie Stallmann die op authentieke wijze de meubels maakt. Titus Stallmann werkte mee aan Éric Van Hove’s project de Fryske Motor. Hij is met zijn broer Johan naar Marrakesh geweest en heeft innig samengewerkt met ambachtslieden uit binnen- en buitenland. Heeft hij nu een andere kijk op ambacht? Wat heeft hij meegenomen uit het project? Hij vertelt zijn verhaal naast de voltooide Fryske Motor.

19.15, 20.15, 21.15 uur; 3e verdieping in Éric van Hove: fenduq – Dit verhaal wordt 3 keer verteld.

 

Syds Wiersma – De oudste bioscoop van Nederland op het Zaailand
Op 16 juli 1896 opende de Leeuwarder kermisexploitant George Christiaan Slieker de oudste bioscoop van Nederland op het Wilhelminaplein. Met zijn ‘Grand Théatre Edison’ reisde hij jarenlang langs kermissen in Nederland en België. Het was het begin van de film in Nederland. Op de mezzanine van het Fries Museum, met het uitzicht op het Wilhelminaplein en de zalen van Slieker Film, vertelt Syds Wiersma, coördinator van het Fries Film Archief, dit fascinerende stukje nationale en lokale filmgeschiedenis.

19.30, 20.30, 21.30 uur; 2e verdieping (trap) – Dit verhaal wordt 3 keer verteld.

je bent welkom op 15 november 2019

Bekijk de verhalen van 2019

Alle verhalen van 2019 zijn hier terug te vinden.