3 verhalen op het Kleine Paradijs

Tryntsje van der Wal, Willem Feijten en Watze van Dijk

Meilahuzen 9 - Easterein Plan je route

Op het Kleine Paradijs vertellen op 15 november 3 vertellers een verhaal.

Tryntsje van der Wal – “In trageedzje yn Easterhûs”

Wat is d’r 20 jier lyn, op in stoarmeftige novimber jûn, bard yn it doarps-kafee fan Easterhus? Wêr is de kafee-hâldster bleaun? Allinne de stiennen witte der mear fan ….
…of kin Berber ús dêr dizze jûn mear oer fertelle?

 

Willem Feijten – “De oeroude stenen van het labyrint”

Het verhaal gaat over stenen die in de voorlaatste ijstijd hun lange reis vanuit het hoge Noorden maakten.
Daarbij ontmoeten zij elkaar en nemen ze weer afscheid van elkaar. Uiteindelijk belanden ze in Friesland en worden ze steen voor steen opgepakt om uiteindelijk met elkaar een labyrint te vormen. Daarbij wijzen ze de weg voor de mens die naar zijn/haar kern mag gaan.

N.B. De bezoekers kunnen na het verhaal ook ervaren hoe die ‘weg naar binnen’ verloopt, geholpen door de stenen die hun boodschap meegeven.

 

Watze van Dijk – “Hoe een vrouw haar man hielp bij het verwerken van zijn oorlogservaringen.”

In het verre verleden zwierven in ons gewest wolven rond. Ze kwamen vooral voor in het oosten met zijn wouden en heidevelden. Er woonden maar weinig mensen. Het was moeilijk leven op de onvruchtbare grond. In één van de gehuchten woonde Tjaard. Hij was verliefd op Hillechje en zij op hem. Tjaard bouwde een plaggenhut voor hen beiden. Hun geluk werd plotseling ruw verstoord. Tjaard moet zich melden voor het leger.

Als hij na enkele jaren bij Hillechje terugkeert is Tjaard niet meer de Tjaard van vóór de oorlog. Hij lijdt onder zijn oorlogservaringen. Hillechje zoekt hulp bij Hekselie – een kruidenvrouw – die menig heidebewoner het leven gered heeft. Hekselie wil haar helpen met een brouwsel, maar dan moet Hillechje voor een ontbrekend ingrediënt zorgen: een snorhaar van een wolf. Dat is voor Hillechje een heel moeilijke opdracht. De manier waarop ze in het bezit komt van de snorhaar is ook de ingang om Tjaard te helpen bij het oplossen van zijn oorlogservaringen.

NB: Voer bij navigatiesystemen de postcode 8736 JE REAHUS in, en volg dan de bordjes naar het 
Kleine Paradijs.

je bent welkom op 15 november 2019

Bekijk de verhalen van 2019

Alle verhalen van 2019 zijn hier terug te vinden.