Jongeren vertellen hun verhaal in Toon

08.11.23 | 15:45

Vanuit het project MDT Connect Your Future vertellen jongeren hun persoonlijke verhaal op de verhalenavond in Leeuwarden. MDT Connect Your Future is een samenwerking tussen het Firda, Mentorschap Friesland en Duore.

‘Het is erg intensief om terug te denken aan mijn verhaal. Het is een mooie kans om alles weer her te beleven. De mensen die mee doen in dit project zijn erg positief en dat het maakt het erg gezellig. Iedereen helpt en luistert naar elkaar’. Deze uitspraak is van een jongere die mee doet met het project van Oetsen van der Veen. Oetsen is theatermaker en docent en is één van de teamcaptains vanuit Duore binnen het MDT project en loopt stage bij Pier21. Hij is met jongeren aan de slag gegaan die hun verhaal op de verhalenavond gaan vertellen. ‘Myn reis’ is het thema. Oetsen vertelt:

Mijn naam is Oetsen van der Veen en ik ben een 22 jarige theatermaker. Ik ervaar voor de 100% dat het mijn levensmissie is om maatschappelijke problematiek te combineren met kunst om bewustzijn te creëren over de complexiteit waar we in leven. Als een maatschappelijk probleem niet complex was, zou het allang opgelost zijn immers. Het bijzondere aan het werken met maatschappelijke thema’s is dat je vaak werkt met mensen die op een bepaalde manier niet begrepen worden. Ik heb dat vroeger zelf ook gehad door mijn neurodivergentie en homoseksualiteit in Kollumerzwaag die wat ik als klein en conservatief heb ervaren. Ik weet en kan voelen wat de effecten zijn om niet begrepen te worden. Ik weet ook wat de behoefte is en wat mensen nodig hebben om zich wel begrepen te voelen. Bevestiging. Constant bevestiging geven. Je mag er zijn, je doet er toe, i got your back, je doet het zo goed.

Ook al zitten mensen nog in zo’n grote problematiek. Door bevestiging voelen mensen zich veilig en wek je vertrouwen. Dat is DE basis voor mij als theatermaker om daar kunst uit te maken. Ik heb nu al meerdere projecten gezien waarin ik mensen zie floreren na het geven van veiligheid. De verhalen die mensen met mij delen op dat moment raken mij. Door die verhalen niet vanuit de hulpverleningskant te benaderen, maar vanuit een kunst kant, krijgt het verhaal een andere kleur: een kleur die de mensen siert, laat floreren en die vaak niet gezien wordt.

Op 17 november worden er verhalen verteld door 8 KANJERS die allemaal hun eigen worstelingen hebben meegemaakt. Ik nodig jullie allemaal uit om zelf te ervaren wat het met je doet om een verhaal te horen van mensen diens verhalen vaak niet worden gehoord. Zie wat het met de jongeren, maar vooral ook wat het met jou doet.

De verhalen worden verteld in Toon, dit is de locatie waar voorheen het filmhuis zat naast De Harmonie.
Adres: Ruiterskwartier 6, Leeuwarden
Inloop: vanaf 19.00 uur
Eerste verhaal start om 19.15 uur.

De locatie is van De Harmonie, zij stellen de locatie beschikbaar voor deze avond!

‹ Terug naar overzicht