Vrijdagavond 6 november 2020 ontmoet heel Friesland elkaar in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren.

Ik ben verteller

Vrijdagavond 6 november is Verhalenavond en jij doet mee! Wij vinden het bijzonder dat jij je verhaal wilt delen met publiek. Hier vind je de 8 spelregels en de praktische checklist die belangrijk zijn voor jouw voorbereiding. Ook kun je hier promotiemateriaal downloaden om online alvast publiek te werven voor jouw verhaal.

8 spelregels voor een goed verhaal. 

Praktische checklist:

  1.  Je verhaal duurt maximaal acht minuten. Dat is voor de verteller niet te lang en niet te kort en geeft publiek de mogelijkheid om meerdere verhalen te bezoeken.
  2. Je vertelt je verhaal op een geschikte locatie. Dat kan bijvoorbeeld in je huiskamer, het buurthuis of op je werk. Bedenk waar je verhaal het beste tot z’n recht komt, waar jij je prettig voelt en waar je een aantal toeschouwers kunt ontvangen.
  3. Zorg dat er een gastvrouw/heer aanwezig is die je helpt. Zo kun jij je focussen op het vertellen van het verhaal en kan de gastvrouw/heer zich bezighouden met het publiek.
  4. Geef bij het aanmelden op de website aan op welke momenten en hoe vaak je gaat vertellen. Zo kunnen bezoekers van tevoren een route plannen langs meerdere verhalen.
  5. Promoot Verhalenavond en je deelname in je eigen netwerk! Natuurlijk maken wij zelf volop reclame. Omdat we niet elk verhaal apart kunnen noemen, is het belangrijk dat je zelf ook laat weten dat je meedoet. Dat kan heel simpel door je vrienden en familie erop te wijzen of door een berichtje te maken op social media, waarin je vertelt dat je meedoet en dat mensen kunnen komen luisteren. Misschien kom je er op deze manier achter dat een buurvrouw van drie huizen verderop eigenlijk ook wel wil meedoen! Hartstikke leuk, want dan zijn er al twee verhalen in jouw straat en kan het publiek na jouw verhaal door naar dat van je buurvrouw.
  6. Twijfel je of je gezien de ontwikkelingen rondom Covid-19 mee kunt doen? Dan hebben wij tips voor deelname. Meedoen kan namelijk altijd. Doe het op een manier die bij je past. Gaan naar ‘Coronaproof vertellen’. 

Promotiemateriaal

Je krijgt ongeveer twee weken voor Verhalenavond een promotiepakket thuis gestuurd met o.a. posters en uitnodigingskaarten. Onderstaande banners ed. zijn geschikt voor online promotie.

Facebook banner:

 

Facebook/Instagram stories:

 

 

 

Instagram post:

 

FAQ

Ik heb me aangemeld, maar zie mijn aanmelding niet op de website

Geen paniek. Wij checken alle aanmeldingen op spam-berichten, daarom staat je aanmelding niet direct online. Maar dat komt ‘ie wel, maak je geen zorgen!

Ik kan niet goed verhalen schrijven, wat nu?

Geen probleem. Verhalenavond gaat om het vertellen van een verhaal, daarvoor hoef je het niet per se uit te schrijven. Tip voor de beschrijving op het aanmeldformulier: schrijf je verhaal op zoals je het aan je buurvrouw zou vertellen. 100 tot 300 woorden is al genoeg.

Mag ik ook samen met iemand anders een verhaal vertellen?

Natuurlijk!

Het past niet in mijn huis, mag het ook in het dorpshuis/ café/ buren/ bibliotheek/ in een museum?

Jazeker, als je ergens anders je verhaal wilt vertellen is het handig om vóór jouw aanmelding hierover afspraken te maken. Dan kun je in jouw aanmelding het adres van de vertellocatie opgeven.

Wat maakt deze avond onderscheidend?

Één avond waarop in een hele provincie verhalen worden verteld, door particulieren, verenigingen, instellingen en bedrijven, aan iedereen die ze maar horen wil; dat maakt Verhalenavond een uniek evenement.

Ik wil graag meedoen als vertellocatie, maar heb nog geen verteller. Wat nu?

Voorwaarde voor een vertellocatie is een verteller met een verhaal. Andersom geldt hetzelfde: een verteller heeft een vertellocatie nodig. Heb je een vertellocatie maar kun je geen verteller vinden, mail dan naar info@verhalenavond.nl, dan zetten wij je vraag op social media en de Vraag & Aanbod Pagina.

Er doet verder nog niemand in mijn dorp mee, kan ik wel mee blijven doen?

Natuurlijk! Als je wilt dat er meer mensen uit jouw dorp meedoen, kun je zelf mensen benaderen om mee te doen! Misschien kennen ze Verhalenavond nog niet.

Is er ook promotiemateriaal? Wanneer krijg ik dit?

Ja, alle vertellers krijgen een promotiepakket thuis gestuurd. Deze kun je ongeveer drie weken voor 6 november verwachten.

Met wie kan ik contact opnemen voor vragen?

Via info@verhalenavond.nl kun je alle vragen stellen.

Kost het geld om mee te doen?

Nee, meedoen is gratis. Dat geldt zowel voor vertellers als toeschouwers.

Hoe kan ik mijn verhaal aanpassen/afmelden?

Door te mailen naar info@verhalenavond.nl kun je jouw aanpassingen doorgeven, of doorgeven dat je je verhaal niet meer kunt vertellen.

Moet ik de bezoekers ook een drankje aanbieden?

Dit mag, maar het moet niet.

Móet mijn verhaal met ‘Het Virus’ te maken hebben?

Dat is wel de bedoeling. Gelukkig is er altijd wel een link te leggen met ‘Het Virus’. Misschien kon je je oma niet meer zien? Moest je thuis werken, ben je zelf ziek geweest? Of werk je in de zorg en kwam je daar in aanraking met het virus? Het kan ook zijn dat je bent gaan opruimen in de ‘lock-down’ periode en dat je op zolder een bijzonder verhaal tegen bent gekomen? Kortom, ga gerust creatief met het thema om!

Wie komen er naar mijn verhaal luisteren?

Bekenden (als je die uitnodigt) maar ook onbekenden kunnen naar je verhaal luisteren.