Traditie van iedereen!
Verhalen vertellen doen we al sinds mensenheugenis. De functie van het vertellen was geschiedenis en informatie overdragen, nieuws, entertainment, sociale samenhang en kunst. Er werden legenden, sagen, sprookjes en fabels verteld. Al deze verhalen gaan over de geschiedenis, over het leven en begrip voor de wereld.
Mede door de invloed van boeken (lezen en schrijven) en de ontwikkelingen in de 20e eeuw zoals televisie en internet is een groot deel van de verhalencultuur ondergesneeuwd geraakt. Verhalen vertellen kreeg daardoor een beetje ouderwets imago, het zou alleen bedoeld zijn voor ouderen en kinderen.
In de afgelopen decennia is dat beeld langzaam maar zeker gekanteld. In de digitale beeldcultuur met perfecte beelden lijkt er meer en meer behoefte te zijn aan eigen verbeeldingskracht en fantasie en zeker ook het directe contact van de verteller met zijn publiek en van mensen onder elkaar.
Onze droom is dat er over twintig jaar in alle dorpen, wijken en gehuchten verhalen klinken. In de week van Verhalenavond gonst het van de opwinding en voorpret over de verhalen die er dit jaar weer te horen zijn. Een traditie die herleeft! Bouw je mee aan deze droom?