Verhalenavond in Rinsumageast door Anna Lap

21.12.23 | 11:50

Op vrijdag 17 november was het eindelijk zover. Iets waar wekenlang naartoe is gewerkt; de verhalenavond in Rinsumageest. Vier mensen vertelden hun verhaal op een passende locatie in het dorp. Het thema was ‘Mijn reis’. In verschillende rondes konden de mensen van de ene naar de andere locatie lopen om zo alle verhalen te horen.

De eerste locatie was de ‘Pieter van Houten baan’, de ijsbaan in het dorp. André van der Bijl deed daar zijn verhaal over zijn reis naar de Pieter van Houten baan. Het verhaal begon in zijn jeugd, hoe hij het ijs in zijn aderen heeft gekregen en hoe hij is opgegroeid met het schaatsen. André vertelde hoe het schaatsen en het ijs zijn hele leven heeft beïnvloed en hoe het hem heeft gebracht naar waar hij nu is. André vertelt over de Elfstedentocht, het kruisje wat nog altijd op hem ligt te wachten bij de eerstvolgende tocht en zijn goede vriend Stoffel, die is overleden tijdens het schaatsen op de Weissensee. Dan de brug naar Pieter van Houten, de man wiens naam op het bordje op het ijsbaanhokje staat. In zijn verhaal vertelt André dat hij het eerst zocht bij de mensen die de Elfstedentocht reden, of dat Pieter misschien een andere ijselijke grootheid zou zijn, maar uiteindelijk blijft het iets dichter bij huis. Van Houten blijkt jarenlang voorzitter te zijn van de IJsbaanvereniging, die zich inzet voor het schaatsen in het dorp. André sluit zijn verhaal af met de bijzonderheid dat hij en zijn vrouw Elsa nu weer naast de ijsbaan wonen, net als hij vroeger ook deed. ‘Pieter, bedankt.’

Dan de tweede locatie, Herberg het Rechthuis. Theun Plantinga vertelt over zijn reis naar Herberg Het Rechthuis. In een chaotisch, maar hilarisch verhaal krijgen we verschillende anekdotes te horen die hem en zijn partner Mike zijn overkomen tijdens hun reis naar waar ze nu zijn. Vlak voor de corona zijn ze begonnen met het transformeren van het voormalige gerechtsgebouw naar de prachtige herberg die het nu is. Vier jaar geleden is er ook in het Rechthuis een verhaal verteld tijdens de vorige verhalenavond. Theun vertelt dat het toen nog lang niet af was, ‘de fellen hongen der nog by’, maar toch was de verhalenavond een succes. Ook dit jaar was het verhaal in Het Rechthuis een succes! Na de afsluiter, waar Theun ‘It doarp’ van Wim Sonneveld zingt, gaan de mensen met een lach op hun gezicht verder. Deze inkijk in de transformatie en de bijzondere reis van Theun met de Herberg zorgt voor positieve reacties. ‘Ik leau net dat hy trije keer itselfde ferhaal fertelt hat.’

Locatie nummer drie, de voormalige zuivelfabriek ‘De Toekomst’, waar Renske Jorritsma- Vlasman haar handwerkverhaal vertelt. Ze vertelt over de reis die zij heeft ondernomen met haar bedrijf ‘de Hobbydoos’, wat inmiddels een groot succes is, maar is begonnen als een hobby. Renske vertelt dat ze vroeger is begonnen met breien toen ze een knuffelbeer kreeg, waardoor ze wilde leren hoe ze zelf knuffels kon maken. Zodoende heeft ze leren breien en is haar interesse in het handwerken begonnen. Na haar opleiding wilde Renske andere mensen leren hoe ze van niets iets kon maken, maar hoe? In die tijd kwam het internet aardig op en daarmee ook de webshops. Intussen had Renske haar man Simon ontmoet, die programmeur is. Samen hebben ze de website gemaakt, waarna het bedrijf kon beginnen. Eerst vanuit huis wol en benodigdheden verkopen, maar naarmate het succes groeide, bleek het huis te klein. Gelukkig hadden de ouders van Simon de zuivelfabriek, en was er ruimte voor Renske om haar bedrijf in te laten groeien. Op een gegeven moment werd het zelfs zo’n succes, dat ze de fabriek hebben gekocht. Renske woont met haar gezin in het oude gedeelte, en het ‘nieuwere’ gedeelte is nu volledig gewijd aan de Hobbydoos.
We sluiten af met een rondleiding door het indrukwekkende magazijn en het succesvolle bedrijf dat de Hobbydoos tegenwoordig is.

Dan het laatste verhaal van Piet Hoekstra in de Alexanderkerk. We worden verwelkomd door muziek van Jacob de Boer en na een aantal liedjes krijgt Piet het woord. Piet vertelt over de reis die hij en zijn vrouw Anja hebben ondernomen met hun dochter Tiny Hoekstra, die ondertussen speelt in het vrouwenelftal van Ajax. Piet vertelt hoe Tiny, net als haar broers Jitse en Jouke, al veel voetbalde vroeger. Echter waren er veel selectiedagen voor haar broers als jongens zijnde, en toen er eindelijk een selectiedag voor meisjes was in Oenkerk, was het Tiny haar beurt. Op die dag werd ze gescout en mocht ze spelen bij Cambuur, die graag meer aandacht wilde besteden aan het vrouwenvoetbal. Later stroomde Tiny door naar Heerenveen en zelfs naar Ajax. De reis ging natuurlijk niet soepel, vrouwenvoetbal werd niet overal gelijk gewaardeerd of doorgezet, waardoor Tiny en de andere meisjes het niet makkelijk kregen om door te stromen. Maar het is gelukt! Woensdag 15 november speelde Tiny met de Ajax vrouwen in de Women’s Champions League, waar ze de eerste goal maakte tegen Paris Saint-Germain. Een bijzonder moment natuurlijk, die heel goed laat zien hoe ver Tiny is gekomen en hoe ze dit met de steun, en vroeger ook de liters benzine van Piet en Anja heeft kunnen doen.

Al met al kunnen we spreken van een zeer succesvolle Verhalenavond. Dankzij de vertellers, Alie Falkena, de vrijwilligers en de sponsoren hebben we een geweldige avond in Rinsumageest gehad, met vier interessante reisverhalen op prachtige locaties. Foto’s zijn die avond gemaakt door Annora Hoekstra. We hopen dat iedereen die is geweest net zo heeft genoten als wij. Iedereen bedankt!

‹ Terug naar overzicht