350 verhalen door heel Friesland

14.11.19 | 20:00

Vrijdagavond 15 november is Friesland het decor van het grootste verhalenevenement van Nederland! Tijdens Verhalenavond brengen 320 vertellers bijna 350 verhalen ten gehore. Ze doen dat verspreid over 151 locaties in 76 Friese dorpen en steden. Van huiskamers tot provinciehuis.

Bekijk op de plaatsenlijst of de provinciekaart waar je verhalen kunt horen tussen 19.00 en 22.00 uur.

Iedereen kon zich afgelopen maanden aanmelden als verteller voor Verhalenavond; particulieren en organisaties. De verscheidenheid in vertellocaties is dan ook groot. Van de 151 is het merendeel huiskamer, gevolgd door musea, horecagelegenheden, kerken, bedrijven, bibliotheken en verenigingen. De meeste verhalen zijn in het Nederlands en het Fries. Maar er zijn ook verhalen in dialect, zoals het Sneekers en Amelands.

Verhalenavond is gratis, voor iedereen toegankelijk en duurt van 19.00 tot 22.00 uur. Op deze website staan alle verhalen en locaties vermeld. “Het is natuurlijk onmogelijk om in drie uren tijd alle vertellocaties te bezoeken. Daarom is het handig om er drie tot vijf te kiezen, op een niet te grote afstand van elkaar”, tipt David Lelieveld van de organisatie.

Nieuw leven in oude Friese traditie 
Nieuw is het fenomeen van een verhalenavond niet. Eind negentiende eeuw kwam men in Friesland ook jaarlijks samen om verhalen te delen, toen ‘Winterjûnenocht’ geheten. Die traditie wordt sinds vorig jaar met succes nieuw leven ingeblazen.

Verhalenavond is een gratis evenement en wordt georganiseerd door Stichting Pier21, Museumfederatie Fryslân en is programma-onderdeel van LF2028.

‹ Terug naar overzicht