Verhalenavond vindt in 2025 voor de achtste keer plaats, met dit jaar als thema ‘Toen ik dapper was’. Maar hoe is deze inspirerende avond eigenlijk ontstaan?

Ontstaan

In 2018 was Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa (LF2018). Tryater ontwikkelde 2018Verhalen als één openingsactiviteit van dit bijzondere jaar. Het doel? De kunst van het verhalen vertellen opnieuw op de kaart zetten en mensen samenbrengen door het delen van persoonlijke verhalen, met als resultaat een sterk gevoel van saamhorigheid.

Van experiment naar jaarlijks evenement
Vanaf 2019 heeft Pier21 het evenement verder ontwikkeld en uitgebouwd tot een jaarlijks terugkerend evenement op de derde vrijdag van november. Door nieuwe vertelmethoden te testen en verfijnen, zijn verhalen steeds krachtiger en toegankelijker geworden. Deze kennis is vrij beschikbaar gesteld, wat heeft bijgedragen aan de groei en het succes van Verhalenavond. Inmiddels wordt er jaarlijks op meer dan honderd plekken verhalen gedeeld door meer dan tweehonderd vertellers. In 2024 was er zelfs in Australië een Verhalenavond.

Sinds drie jaar werkt Verhalenavond samen met de theateropleiding van NHL Stenden om de kunst van het verhalen vertellen door te geven aan de volgende generaties. De studenten geven les op basisscholen en leren leerlingen persoonlijke verhalen te delen voor een publiek.

Een nieuwe fase: Verhalenavond en FBN
Nu breekt een nieuwe fase aan: borging en verdere ontwikkeling binnen het Friese Bibliotheken Netwerk (FBN). Sinds 2025 ligt de organisatie in hun handen.

Een groeiend evenement met wisselende thema’s
Elk jaar draait Verhalenavond om een ander thema. De eerste editie had als thema ‘Een voorwerp’. Vertellers uit de hele provincie deelden verhalen waarin een object centraal stond of een bijzondere rol speelde. Mensen kwamen samen op uiteenlopende locaties in Friesland: musea, cafés, theaters, bibliotheken, maar ook in intieme setting bij mensen thuis.

Sindsdien heeft Verhalenavond ieder jaar een nieuw thema gehad:

2018: Voorwerp
2019: Als stenen konden spreken
2020 Het virus
2021 Taal fan myn hert
2022 De Ommekear
2023 My Reis
2024 ‘t Fjoer yn my
2025: Toen ik dapper was

FAQ