Vrijdagavond 15 november 2024 ontmoet heel Friesland elkaar in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren.

Ik ben verteller

Wij vinden het bijzonder dat jij je verhaal wilt delen met publiek. Hier vind je de een aantal tips voor een goed verhaal en de praktische checklist die belangrijk zijn voor jouw voorbereiding. Nog niet aangemeld? Dat kan hier!

Praktische checklist

  1. Je verhaal duurt maximaal acht minuten. Dat is voor de verteller niet te lang en niet te kort en geeft publiek de mogelijkheid om meerdere verhalen te bezoeken.
  2. Je vertelt je verhaal op een geschikte locatie en regelt deze zelf. Dat kan bijvoorbeeld in je huiskamer, het buurthuis of op je werk. Bedenk waar je verhaal het beste tot z’n recht komt, waar jij je prettig voelt en waar je een aantal toeschouwers kunt ontvangen.
  3. Zorg dat er een gastvrouw/heer aanwezig is die je helpt. Zo kun jij je focussen op het vertellen van het verhaal en kan de gastvrouw/heer zich bezighouden met het publiek.
  4. Geef bij het aanmelden op de website aan op welke momenten en hoe vaak je gaat vertellen. Zo kunnen bezoekers van tevoren een route plannen langs meerdere verhalen.
  5. Promoot Verhalenavond en je deelname in je eigen netwerk! Natuurlijk maken wij ook volop reclame. Omdat we niet elk verhaal apart kunnen noemen, is het belangrijk dat je zelf ook laat weten dat je meedoet. Dat kan heel simpel door je vrienden en familie erop te wijzen of door een berichtje te maken op social media, waarin je vertelt dat je meedoet en dat mensen kunnen komen luisteren. Misschien kom je er op deze manier achter dat een buurvrouw van drie huizen verderop eigenlijk ook wel wil meedoen! Hartstikke leuk, want dan zijn er al twee verhalen in jouw straat en kan het publiek na jouw verhaal door naar dat van je buurvrouw. Je ontvangt van te voren van ons een promotiepakket met posters en flyers en hier kun je online banners ed. downloaden.

Tips en spelregels voor een goed verhaal. 

  • Je verhaal duurt maximaal 8 minuten.
  • Jij bent de hoofdpersoon in het verhaal, een persoonlijk verhaal over een gebeurtenis uit jouw leven spreekt het meest aan.
  • Het is belangrijk dat één gebeurtenis in jouw verhaal centraal staat.
  • Alle succesvolle boeken of films gaan over een dilemma, kies dus het liefst altijd voor een verhaal met een dilemma.
  • Vertel zo beeldend mogelijk want je publiek was niet aanwezig bij de gebeurtenis waar jij je verhaal over vertelt. Gebruik details als ‘mijn rode fietsje’ of ‘ik had een blauwe trui aan met een rits’.
  • Vertel op een ontspannen manier, als jezelf, zoals je dat ook zo doen op bijvoorbeeld een verjaardag.
  • Oefen je verhaal een paar keer, dan weet je of je binnen de aangeraden tijd blijft en raak je vertrouwd met je verhaal.
  • Vertel je verhaal het liefst in je ‘memme-taal’ zo kun je het beste vanuit je hart spreken.

Op 10 oktober bieden we een training aan om je verhaal te maken aan de hand van deze training. Aanmelden voor de training kan hier.

FAQ

Ik heb me aangemeld, maar zie mijn aanmelding niet op de website

Geen paniek. Wij checken alle aanmeldingen op spam-berichten, daarom staat je aanmelding niet direct online. Maar dat komt ‘ie wel, maak je geen zorgen!

Ik kan niet goed verhalen schrijven, wat nu?

Geen probleem. Verhalenavond gaat om het vertellen van een verhaal, daarvoor hoef je het niet per se uit te schrijven. Tip voor de beschrijving op het aanmeldformulier: schrijf je verhaal op zoals je het aan je buurvrouw zou vertellen. 100 tot 300 woorden is al genoeg.

Mag ik ook samen met iemand anders een verhaal vertellen?

Natuurlijk!

Er doet verder nog niemand in mijn dorp mee, kan ik wel mee blijven doen?

Natuurlijk! Als je wilt dat er meer mensen uit jouw dorp meedoen, kun je zelf mensen benaderen om mee te doen! Misschien kennen ze Verhalenavond nog niet.

Kost het geld om mee te doen?

Nee, meedoen is gratis. Dat geldt zowel voor vertellers als toeschouwers.

Hoe kan ik mijn verhaal aanpassen/afmelden?

Door te mailen naar info@verhalenavond.nl kun je jouw aanpassingen doorgeven, of doorgeven dat je je verhaal niet meer kunt vertellen.

Moet ik de bezoekers ook een drankje aanbieden?

Dit mag, maar het moet niet.

Wie komen er naar mijn verhaal luisteren?

Bekenden (als je die uitnodigt) maar ook onbekenden kunnen naar je verhaal luisteren.

Is er ook promotiemateriaal? Wanneer krijg ik dit?

Ja, alle vertellers krijgen een promotiepakket thuis gestuurd. Deze kun je ongeveer drie weken van te voren verwachten. Daarnaast kun je online materiaal downloaden om te delen via whatsapp of je social mediakanalen.

Móet mijn verhaal met het thema te maken hebben?

Dat is wel de bedoeling. Gelukkig is er altijd wel een link te leggen met ‘t Fjoer yn my’. Verhalen kunnen gaan over dat ene waar je echt enthousiast van wordt. Verhalen over passie, doorzettingsvermogen, vriendschap, zelfontdekking, creativiteit en mooie herinneringen. En ook over verbinding en gemeenschap, hoe bijvoorbeeld één persoon anderen kan aansteken en een kettingreactie van verandering kan veroorzaken.