Categorie: Schrijver/dichter

Verhalen over WOII uit de Wonsstelling, het IJsselmeer en Duitse krijgsgevangenkampen.

Naam verteller: Jacob Topper

Afsluitdijk - Kornwerderzand Plan je route

Er zijn drie vertellers op deze locatie. In groepen word je langs de verhalen geleid. Aanmelden is noodzakelijk i.v.m. de ruimtes: marijkebaarda@ziggo.nl Aanvang 19.00 uur.

 

Jacob Topper is 34 jaar vrijwilliger bij het Kazemattenmuseum. Hij heeft het ontstaan van het museum vanaf het prille begin meegemaakt. Hij heeft bovendien 3 boeken geschreven over de geschiedenis van de meidagen 1940.

In het boek “De Wonsstelling” wordt het verhaal vertelt hoe de Nederlandse militairen, met veel te weinig manschappen, militair materieel en slechts met geïmproviseerde versterkingen de Friese Wonsstelling tegen de Duitse aanval verdedigde.

“Het IJsselmeerflottielje” gaat over de gebeurtenissen op en rond het IJsselmeer in 1939/1940
Met aanvankelijk slechts acht gevorderde motorsleepboten moest de Koninklijke Marine in oktober 1939 voorkomen dat Duitse troepen vanuit de oostelijke IJsselmeerhavens een landing zouden kunnen uitvoeren op de Noord-Hollandse IJsselmeerkust.

“De Memoires van Simon Tette Hofstra”
Nadat de militairen in het vak Wons de strijd moesten staken trokken zij terug naar Makkum met de bedoeling om per schip het IJsselmeer over te steken. Echter alle schepen waren weg en zij trokken te voet in zuidelijke richting alwaar zij ter hoogte van het dorpje Gaast krijgsgevangen werden gemaakt.

je bent welkom op 17 november 2023

Andere verhalen in deze plaats:

‹ Terug naar overzicht

Bekijk de verhalen

Op Ferhalejûn kinst harkje nei persoanlike ferhalen op de moaiste plakjes fan Fryslân. Hier vind je de verhalen die op 17 november verteld zijn. De volgende Verhalenavond is op 15 november 2024, de derde vrijdag van november.